zondag 29 augustus 2010

Stakingsdreiging bij het spoor neemt toe

De socialistische spoorbond ACOD heeft gisteren de gemoederen van het volledige baliepersoneel bij de NMBS opnieuw verhit met de mededeling dat de NMBS ook denkt aan een balietoeslag voor een treinkaart op het binnenlandse net. Vakbondsman Jos Digneffe zegt de bewijzen zwart op wit te hebben, maar wil de documenten niet laten zien. Volgens hem wil de NMBS vanaf 2012 veel meer mensen hun ticket online of via een automaat laten kopen, waardoor minder loketpersoneel nodig zal zijn. Daarvoor zal volgens hem een balietoeslag van 1 euro ingevoerd worden.

De NMBS zegt in een reactie dat er ‘geen project in die aard voorligt en dus zeker geen beslissing is genomen'. Bovendien is een balietoeslag niet mogelijk onder de huidige beheersovereenkomst. Die overeenkomst tussen de NMBS en de overheid bepaalt de prijs van een binnenlands kaartje.

Pas in 2012, als de overeenkomst afloopt, is het mogelijk om een balietoeslag in te schrijven, maar dan zal de regering akkoord moeten gaan.

De NMBS heeft wel een paar maanden geleden een Europese offerte uitgeschreven voor de bestelling van een hele rist automaten. Die moeten de huidige, weinig klantvriendelijke automaten vervangen. Daarnaast komen er extra automaten.

De gemoederen bij het loketpersoneel zijn intussen wel verhit. Omdat de balietoeslag voor internationale kaartjes nog niet werd ingetrokken, heeft de ACOD een stakingsaanzegging ingediend. ‘Acties zijn mogelijk vanaf 6 september, als het overleg volgende week niets oplevert', zegt Digneffe. ‘Mogelijk krijgt de actie navolging bij het binnenlands verkeer.'

Bron: De Standaard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten