vrijdag 29 oktober 2010

NMBS in het rood ondanks herstel goederenvervoer

NMBS Logistics, de goederendochter van de Belgische spoorwegen, vervoerde in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk meer goederen dan in hetzelfde tijdvak vorig jaar. De vervoersprestatie in tonkilometers steeg 15,8 procent, de omzet zelfs 27,3 procent tot 141,3 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die het moederbedrijf, NMBS Holding, vandaag heeft verspreid. Door een aantal oorzaken is NMBS in de eerste jaarhelft echter in de rode cijfers beland.

Werd in de eerste zes maanden van vorig jaar een operationeel resultaat voor rente, belasting en bijzondere posten behaald van 33,9 miljoen euro, in dezelfde periode dit jaar daalde dat cijfer naar 18 miljoen euro. Dat kwam, zegt NMBS, doordat de bedrijfsopbrengsten van de groep met 6,7 procent stegen tot ruim 1,7 miljard euro, maar de bedrijfskosten met 9,4 procent tot juist nog iets meer dan de opbrengsten.

De personeelskosten namen met 0,9 procent toe, bij een stabiel personeelsbestand van 37.115 fte's. Vooral duurder werden diensten en goederen die NMBS inkocht bij derden. De kosten daarvan namen 19,3 procent toe. Vooral de hogere elektriciteitsprijs was daaraan debet.

Ook moesten uitgaven voor investeringsprojecten bij de bedrijfskosten worden opgevoerd. Dat laatste omdat NMBS inmiddels de boekhouding heeft aangepast aan de IFRS-normen, de internationale standaardboekhoudregels. Verder waren er kosten wegens modernisering van informatica- en beheerssystemen en stegen ook de kosten van ingekochte diensten bij het goederenvervoer. NMBS moest verder een bedrag van 75,8 miljoen euro wegens pensioenverplichtingen in de winst- en verliesrekening opvoeren.

De netto-schuld die op het concern drukt groeide van bijna 2 miljard euro medio 2009 tot ruim 2,3 miljard euro eind juni dit jaar. De kosten van die schuld daalden echter van 32,3 naar 28 miljoen euro. NMBS schreef over de eerste jaarhelft rode cijfers: het netto-resultaat bedroeg bijna 114 miljoen euro. In de eerste zes maanden van vorig jaar werd netto nog 40,7 miljoen euro verdiend.

Bron: NT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten