dinsdag 19 oktober 2010

Duitse hst in 2013 onder het Kanaal

Vanaf 2013 wil Deutsche Bahn hogesnelheidstreinen laten rijden door de Kanaaltunnel. Er komt dan concurrentie voor de Eurostar op de lijn tussen Londen en Brussel.

Deutsche Bahn wil vanaf 2013 dagelijks drie hogesnelheidstreinen van het type ICE van Siemens laten rijden tussen Londen en Brussel. Daar zal de trein splitsen; een deel zou via Rotterdam naar Amsterdam rijden en het andere deel via Keulen naar Frankfurt.

Het voorbije weekend is in de Kanaaltunnel al een test gehouden met een ICE-trein. Die bleek gunstig uit te vallen. Er werd niet enkel getest hoe de trein onder het Kanaal rijdt, maar ook hoe er bij eventuele problemen passagiers veilig kunnen geëvacueerd worden.

Tot nu toe maakt enkel de Eurostar met Franse treinen van Alstom gebruik van de Kanaaltunnel. Eurotunnel, de maatschappij die de tunnel uitbaat, zegt evenwel dat slechts 50% van de capaciteit benut wordt en zou graag ook andere maatschappijen onder het Kanaal zien rijden.

Eurostar zelf heeft onlangs ook een revolutie aangekondigd toen het nieuwe treinstellen bestelde, niet bij het Franse Alstom als vanouds, maar bij het Duitse Siemens. Dat heeft in Frankrijk veel kwaad bloed gezet.

Bron: De redactie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten