dinsdag 19 oktober 2010

ACOD: NMBS wou ons doos met strik rond verkopen

Jos Digneffe, voorzitter van ACOD Spoor, noemt het voorstel van de directie van spoorwegmaatschappij NMBS vorige week, een "grote doos met een strik er rond". Hij zegt dat hij uitkijkt naar het sturingscomité van de NMBS morgen, waar naast de vakbonden ook de directie deel van uitmaakt, om een akkoord te sluiten over de kostenbesparing bij goederenafdeling NMBS Logistics.

"Ik kijk ernaar uit om de problemen te regelen", zegt Digneffe, over de onderhandelingen over NMBS Logistics. "Ik ben tegen stakingen. Dit dossier sleept al anderhalf jaar aan. Pas als ik het op tafel legde, kwam het dossier in stroomversnelling. Er zijn stappen genomen, maar het belangrijkste is nog niet geregeld."

Zo wil Digneffe meer duidelijkheid over de verdeling van de 531 statutairen bij NMBS Logistics. Hij is sceptisch over het directievoorstel. "Ik ben 20 jaar in het vak, ik weet wat ze me probeerden te verkopen: een grote doos met strik er rond."

Digneffe zegt "absoluut tevreden" te zijn over de staking. "De acties werden goed opgevolgd, ze lieten nauwelijks 5 procent van de treinen rijden."

Hoewel aan de kaak werd gesteld dat er veel werkwilligen waren, is Digneffe niet onder de indruk. "In Vlaanderen is 40 procent aangesloten bij de socialistische vakbond. Als ik hoor dat er 65 procent werkwilligen zijn, betekent dat ook dat er 35 procent staakten. Ze werd massaal opgevolgd. Om een trein te laten rijden, zijn er bestuurders nodig, begeleiders, stationschefs, enzovoort. Als een radertje ontbreekt, rijden er geen treinen."

Bron: HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten